Haal je handicap 54

Na het halen van jouw golfbaanpermissie is de volgende stap het halen van je eerste handicap, ook wel ‘Handicap 54’ genoemd.  ‘Handicap 54 halen’ wil zeggen dat je bij het spelen van een ronde golf hebt laten zien dat je minimaal het spelniveau van Handicap 54 speelt. 

Wat is een handicap?

Een handicap is je speelsterkte. Hoe lager de handicap (0 t/m 54), hoe beter de spelers of speelster is. Een handicap van 10 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van 18 holes in gemiddeld 10 slagen boven par (het aantal slagen waarin je de holes moet voltooien) speelt. Het handicapsysteem in golf is uniek en maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen.

Wat is handicap 54?

Handicap 54 is een vervanging voor het GVB (het golfvaardigheids-bewijs). Het is een belangrijke stap, want het is het instapniveau waarmee je op bijna alle golfbanen in Nederland mag spelen. Handicap 54 haal je gemiddeld na ongeveer 10 (privé-) lessen en ongeveer 30 uur oefenen. Getalenteerde golfers doen het soms sneller, en veel golfers iets langzamer …

Het is dus niet iets dat kunt halen of krijgen; het is een spelniveau dat je hebt. En dat kun je laten zien door een ronde golf te spelen op minimaal dit spelniveau en deze ronde te registeren.

Om handicap 54 te kunnen halen moet je wel eerst je golfbaan-permissie (klik hier) halen en slagen voor het golfregelexamen (klik hier). Om je te helpen bij het ‘leren’ van de golfregels worden er op onze golfbanen regelmatig theorieavonden gehouden, waar we o.a. de volgende vragen beantwoorden:

 

  • Waarom zijn er golfregels?
  • Wanneer moet je ze toepassen?
  • Hoe doe je dat precies?

Hoe registreer ik een score?

Als je een qualifying kaart (geregistreerde ronde voor je handicap) wilt spelen, dan kan dat o.a. via de app van Hollandsche Golfclub (HGC) of Golf.nl. Bij de informatie van de app van HGC is in een filmpje te zien hoe je een score kunt invoeren, of klik hier (vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Zo’n ronde voor je handicap moet je dan wel volgens de officiële golfregels (spelregels) spelen en tellen. En iemand anders (je marker) moet zo’n ronde goedkeuren. Een marker kan iedereen zijn, met minimaal golfbaanpermissie en regelexamen.

In de HGC app (klik hier) geef je aan wie jouw marker is door zijn of haar GSN-nummer (dit is het nummer op het NGF-pasje beginnend met NL) in te vullen. In de app van Golf.nl moet een marker ook de app hebben geïnstalleerd, zodat deze via een berichtje kan bevestigen dat de scorekaart goed is.

Omdat je nog geen handicap hebt, gaat de app voor de stabelfordpunten uit van een fictieve handicap (meestal 90 of 55). Belangrijk dat je zelf goed aangeeft welke lus je speelt (dus op grote baan of kleine baan) en vanaf welke afslagplaats (kleur, man/vrouw) je speelt.

Je vult gewoon bij elke hole je scores in. Voor de berekening van je handicap gaat het systeem uit van een maximumscore per hole. Dus net als bij stableford tellen hele slechte holes niet superzwaar mee. Het maximumaantal slagen is gelijk aan het aantal slagen waarbij je (met jouw handicap) geen stablefordpunten meer zou halen. Ofwel je persoonlijke par plus 2 slagen (netto dubbel bogey) Dus als je op een hole heel slecht speelt, pak dan gewoon de bal op en vul een fictieve score in van ‘11’. Het systeem maakt van een invoer van ‘11’ altijd zelf jouw maximum score voor die hole (dus maakt iets anders van de 11). Je ziet vanzelf in je app of je het hebt gehaald en of je een handicap hebt.

Je kunt natuurlijk ook je score eerst op een papierenscorekaart bijhouden en later in de app invoeren. En dan is het goed om te weten: als je een ronde van 9 holes speelt, zul je 19 stablefordpunten moeten halen (op handicap 54) om handicap 54 te scoren.