Stableford punten uitleg

Bij het Stableford systeem ontvang je als speler punten voor je behaalde score in relatie tot je persoonlijke par. Deze persoonlijk par is gelijk aan de par van de hole (deze par kun je vinden op de scorekaart) plus het aantal extra slagen dat je meekrijgt met jouw handicap

Algemeen

Een golfer met handicap 0 speelt een par-3 meestal in drie slagen, een par-4 in vier slagen en een par-5 in vijf slagen. Een beginnende golfer mag meer slagen over een hole doen. Als je handicap 54 hebt, mag je over elke hole 54/18 = 3 slagen meer doen dan iemand met handicap 0.

Per gespeelde hole kunt je punten verdienen. Hoe beter je scoort, hoe meer punten je verdient. 

Bij een stablefordwedstrijd is het aantal slagen dat je over een hole mag doen afhankelijk van jouw handicap. Hoe hoger je handicap, hoe meer slagen je over een hole mag doen.

Hoe lager de handicap, hoe minder slagen je ‘cadeau’ krijgt.

Het aantal slagen dat je op een baan krijgt staat altijd vermeld in de handicaptabel van de baan. Klik hier – als voorbeeld – voor de tabel van Almkreek.

Klik hierboven op de knop afspelen voor de gesproken uitleg.

Stablefordpuntentelling

Op elke baan worden de holes ingedeeld in volgorde van moeilijkheidsgraad. Dit heet de Stroke Index.

De moeilijkste hole heeft stroke index 1, de op een na moeilijkste hole heeft stroke index 2 en de gemakkelijkste hole heeft stroke index 18.

Deze stroke index staat op de scorekaart vermeld bij elke hole.

Klik op de afbeelding hieronder voor een vergroting.

 

 

 

Hoe gaat de telling?

De netto score per hole is de brutoscore minus de handicapslagen voor die hole. Als jouw nettoscore gelijk is aan par krijg je twee stablefordpunten. Als je bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd over elke hole (36:18=) twee slagen extra mag doen. Is je score 5 op een par-3, dan is je nettoscore 5-2=3, dus een par.

  • Heb je een nettoscore van 2 of meer boven par: 0 Stablefordpunten
  • Heb je een nettoscore van 1 boven par: 1 Stablefordpunt
  • Heb je een nettoscore gelijk aan par: 2 Stablefordpunten
  • Heb je een nettoscore van 1 onder par: 3 Stablefordpunten
  • Heb je een nettoscore van 2 onder par: 4 Stablefordpunten
  • Heb je een nettoscore van 3 onder par: 5 Stablefordpunten

Voorbeeld

Hiernaast zie je een voorbeeld van Tim die handicap 36 heeft. Als Tim precies volgens zijn eigen handicap speelt, zal hij 36 stablefordpunten verdienen. Je ziet op de scorekaart de volgende resultaten:

Klik op afbeelding hiernaast voor een vergroting. Afbeelding (c) NGF.

scorekaart